Bucureștiul este un oraş frumos din foarte multe puncte de vedere. Este un oraş urât, aglomerat şi sufocat din cel puţin la fel de multe puncte de vedere.
Foarte mulţi bucureşteni şi majoritatea celor care tranzitează capitala, o numesc junglă. Așa că nu poate fi o urbe cât de cât sigură, decât dacă vor unii dacă organele de exercitare a autorițății statului sunt prezente în cât mai multe locuri, cât mai organizat.
Am încercat să scriu ceva despre organizare, dar efectiv nu-mi pot sintetiza dracii pe tema asta, așa că las pe altădată.
1. Polițistul din gară. Dacă vii cu trenul şi te vei concentra să nu mai stai cu ochii în telefon și după ce-ai coborât, vei putea observa aproape sigur o patrulă din cadrul Poliției Transporturi Feroviare. Dacă ţi s-a întâmplat ceva, dacă te-njuri cu careva sau dacă motivul pentru care nu stai cu ochii în telefon e că şi-a fost sustras, în mod cert te vor ajuta băieții.
2. Polițistul rutier. Dacă vii cu mașina și nu te vei opri din a conduce cum o faci în restul țării, vei avea o problemă cu nervii în cel mai scurt timp. De asemenea, există șanse mari ca pe parcursul drumeției tale cu mașina prin capitală să dai de echipaje din cadrul Brigăzii Rutiere.

3. Poliţistul de la metrou. Dacă pleci din gară cu metroul, e posibil să întâlnești o patrulă din cadrul Poliției Metrou, cu sediul la stația Unirii, subordonată Brigăzii de Poliție pentru Transport Public.
4. Polițistul de ordine publică. Dacă lași și tu mașina aia câteva ore și faci niște plimbare, e posibil să întâlnești o patrulă pedestră de ordine publică. În București sunt 26 de secții, toate având birou de ordine publică. Altfel, majoritatea polițiștilor de ordine publică au și calitatea de polițist rutier, ceea ce face posibil ca tot cu ei să te întâlnești și după ce urci înapoi la căldurică în mașină.
5. Polițistul de investigații criminale. Dacă ești victima unei infracțiuni, vei ajunge la subunitatea pe raza căreia ți s-a întâmplat, iar acolo vei fi preluat de un polițist de investigații criminale pentru a depune plângere.
6. Polițistul criminalist este specialistul cu care vei lua contact dacă este necesar a fi amprentat/fotografiat, precum și dacă ești implicat în evenimente care implică efectuarea cercetării la faţa locului.
7. Polițistul șef. Dacă ești prea mulţumit şi vrei să oferi felicitări, ori nemulțumit, ca toți ceilalți, poți opta pentru a fi lămurit de un șef, în cadrul programului de audiență.
8. Polițistul din campus. Dacă vei locui la cămin, într-un campus universitar, să nu-ți imaginezi că-i stat în stat, chiar dacă Universitatea are senat. Vei fi surprins să afli că există un birou special de poliție ce are în competență fix aria campusului respectiv.
9. Polițistul dispecer. Dacă ai urgentă nevoie de prezența poliției, trebuie să iei legătura cu polițiști, fie telefonic, fie direct la sedii. Aceia sunt dispeceri, în cazul 112, și Ofițeri de serviciu în cazul unităților și subunităților de poliție.
10. Polițistul din Centrul Vechi. Dacă te duci să bei, ai grijă cât bei că există Serviciu de Poliție pentru Centrul Istoric și, practic, patrula sigur e aproape. Măsură!
Bonus:
- dacă asculţi muzică mai mult de jumătate de oră pe zi;
- dacă ai colegi de apartament cu care te mai înjuri pe la activităţi de gaming, gambling sau mai ştiu eu ce;
- dacă ţi-ai pierdut bunuri care au fost găsite şi predate la o unitate de poliţie;
- dacă o arzi în limbi străine cu iubita şi-i zici te amo, şi ea înţelege te omor şi merge la poliţie;
- dacă pune administratorul blocului ochii pe tine şi te simte el că eşti borfaş, intuitiv el aşa;
- şi tot aşa, ba chiar, cu un plus de ghinion, dacă pur şi simplu deschizi gura mai tare,
în funcţie de capacităţile vecinilor şi de vechimea blocului, există şanse să faci cunoştinţă si cu poliţistul de proximitate.
Dacă ți-a plăcut articolul, e ok, va mai urma.