Am ascultat mai multe opinii ale cetăţenilor în dezbateri publice cu privire la Legea 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. De asemenea, am citit opinii prin comentarii la tot felul de postări pe această temă.
Este incredibil! Oamenii sunt de partea legii. E o plăcere să asculţi. Nu ştiu când s-a întâmplat ultima dată ca puterile autorităţii publice în România să fie sporite, iar societatea civilă să dea like.
Oamenii de bună credinţă au înţeles că unde este haos, n-are loc civilizaţia. Regulile trebuie să fie stricte într-o logică rezonabilă şi respectate ca atare!
E drept, în dezbateri s-a pus şi problema integrităţii unora dintre poliţişti în aplicarea noilor prevederi.
Când vorbim despre acest gen de poliţişti, vorbim deja despre excepţii. Să fim rezonabili. A mai trecut timpul şi s-au mai îndreptat dintre lucruri.
Oricum, şi pentru aceste excepţii, dar şi din atâtea alte motive, avem şi acea idee foarte tare cu camerele video la purtător.
Discuţia ar putea fi un pic mai sofisticată pe tema documentelor. Eficienţa poliţiştilor de siguranţă publică îşi găseşte relevanţă prin prezenţa în stradă.

Sunt ştiutor- ştiu că unii critici vor lua în râs problema dacă vor lectura superficial aceste rânduri.
Dar chiar nu vorbim aici despre lenea de a scrie. Ea există, evident, dar nu despre asta vorbim.
Vorbim despre faptul că dacă sunt multe documente de întocmit, patrula în cauză nu e pe stradă în timpul cât le întocmeşte.
Cum este, de exemplu, în cazul emiterii unui ordin de protecţie provizoriu. Birocraţia te ţine pe camera de anchetă ceva timp, că-s multe hârtii, iar zona pe care o ai în itinerariu rămâne a nimănui.
Ei bine, aici ar fi gândacul. Documentele suplimentare care au venit pe capul poliţiştilor odată cu Legea 192/2019. Sau cele care erau prevăzute şi-nainte, dar modificate spre a le descoperi mai sofisticate.
Ca o glumă nevinovată şi complet neamuzantă, mai rămâne să-ntocmească poliţiştii de siguranţă publică proces-verbal şi când sunt puşi să dirijeze traficul, deşi nu prea e treaba lor.
Hârtiile acoperă, ok, dar şi soluţiile eficiente şi alternativa la hârtie, aka tehnologia, pot acoperi. Mai ales în secolul acesta. Dar atât putem acum, atât avem.
Şi tot ca o glumă nevinovată şi complet neamuzantă, mai rămâne să-ntocmească poliţiştii de siguranţă publică şi procesul-verbal în numele poliţiştilor locali atunci când aceştia din urmă le predau o speţă.
Bodycam-urile trebuie să fie pe orice poliţist operativ!
Spun asta pentru că s-a vehiculat că ar fi dotaţi astfel doar cei de la posturile de poliţie din zonele rurale şi rutieră.
Poliţiştii de ordine publică din zonele urbane nu trebuie ocoliţi. Ei sunt obişnuiţi să fie omişi, ocoliţi. Dar de data asta chiar nu e pont! Este deosebit de important să găsim acele bodycam-uri şi pe piepturile lor.
Mare parte din noutăţile aduse de Legea 192/2019 vizează activitatea poliţiştilor de siguranţă publică şi patrulare.
Cât priveşte dezbaterea pe interior cu privire la aceste noutăţi, sunt voci sindicale care plâng după anumite prevederi pe care Legea 192/2019 le conţinea în faza iniţială a proiectului.
S-a spus inclusiv că nu s-a plusat cu nimic la autoritate, ci din contră. Fără însă a se preciza concret şi argumentele în acest sens.
Dezbatere România în Direct.
Lasă un răspuns