A reînceput să circule prin spațiul public virtual un text de tip scrisoare deschisă despre a da flash când e radar, postat de pagina de Facebook a Poliţiei Române la începutul lui noiembrie 2018.
Scrisoare deschisă către unii conducători auto
Dragă șoferule,
Te-aș ruga să nu mai dai flash-uri în trafic și îți spun și de ce am această rugăminte.
Imaginează-ți că mergi cu mașina de acasă spre serviciu și observi un echipaj de poliție. Care este primul tău gând? Te-ai gandit că stau la pândă și sunt cu radarul, nu? Ei bine, poate nu e așa!
După ce treci de echipajul de poliție, vezi o altă mașină care circulă din sens opus… sau poate două, trei… , iar ție ți se pare că ar merge cu viteză și te gândești să le dai flash-uri și „să-i scapi de amendă”. Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârșit.
Dar dacă într-una din acele mașini este un urmărit național sau internațional și „datorită” spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliție, nu mai este oprit și reținut?
Te-ai gandit la asta? Probabil că nu.
Să-ți reamintesc că el se îndrepta către locul din care veneai tu și că există posibilitatea ca el să fie căutat pentru fapte deosebit de grave.
Alege tu aici câteva fapte din Codul Penal. Dacă te-ai gândit să dai flash-uri, sigur știi și „lucrurile astea”.
Aceeași situație… observi un echipaj de poliție, dai flash-uri, (da, da… spiritul civic, că despre el vorbim aici), iar una dintre mașinile din sens opus este condusă de un șofer începător… și DA, a auzit el/ea ceva că dacă cineva îți dă flash-uri, înseamnă că sigur în față se află un radar.
Să revenim… un șofer începător, care nefiind experimentat în ale condusului, așa ca tine, frânează brusc, pierde controlul asupra volanului și se oprește într-un copac. Interesant, nu?

Dar măcar l-ai scăpat de amendă, o să spui, probabil.
Și dacă tot vorbim de „flash-uri”, te-aș ruga să dai dovadă de experiența pe care crezi că o ai și să nu mai mergi în banda nr. 2, cu viteză, iar când cineva din fața ta merge cu viteză regulamentară, să te apuci și să dai, iar, flash-uri ca „să se dea la o parte ”, pentru că te grăbești și te gândești că „asta e, mă ia radarul, plătesc o amendă”… pentru că știm amândoi că nu este așa. Dacă te oprește un polițist, sigur îl apostrofezi – ,,dar pe ceilalți nu-i vezi?”
Pagina de Facebook – Poliţia Română
Ba sigur că îi vede și i-ar și opri din a produce vreun accident rutier, dacă tu nu ai sta atât de mult să-i explici că ai permisul de mult timp și chiar dacă mergi tare, nu ai ,,făcut niciun accident”.
Îți mulțumesc încă de pe acum pentru atenție și sper să ne vedem în trafic, doar pentru a ne saluta.
Nu uita! Pe toți ne așteaptă cineva drag acasă!
Argumentele pro și contra întețesc dezbaterea, ca la noi.
Oamenii zic că e bine să dai flash când e radar pentru că polițiștii au plan de amenzi și dau amenzi inutil.
Că principala activitate a poliției este prevenirea, în consecință, n-ar trebui să supere pe nimeni că se circulă regulamentar datorită flash-urilor din sens opus.
Cică dacă se panichează vreunul și face accident, vina e tot a poliției, că permisul i l-a dat poliția, nu cel care dă flash când e radar.
Am explicat aici că permisul nu i-l dă Poliţia. Chiar şi aşa, polițistul sigur nu l-a testat și cum reacționează când are 120 în localitate și vede dublu-blitz de la un avertizor public.
E perfect normal să fii un coleg de trafic empatic cu buzunarul celuilalt. Combaţi aparatul represiv care înregistrează viteza cu care circuli.
În textul citat mai sus, ca argument anti-flash, găsim ideea că ai putea anunța un infractor că are poliția-n față, facilitându-i astfel scăparea. Adică ai putea oricând ajuta obștește pe cineva care nu merită empatia ta.
Există oameni care circulă probabil maxim 500km pe an conducând, însă sunt convinşi că au păreri avizate.
De asemenea, există oameni care circulă jde mii şi sute de mii de km pe an şi sunt extraparaprofesionişti şi au impresia că infractorii au buline verzi pe maşini, d-alea care sar în ochi.
Şi dacă nu văd bulinele, spun că şansele să întâlneşti un infractor între cele 20-30 de autoturisme cărora le dai flash când e radar sunt foarte mici.
Pentru că e prinsă doar ideea de infractor urmărit în textul respectiv, oamenii au speculat imediat. Am văzut comentarii în care scria că sunt cazuri prea rare ca să fie relevant, 1 la un milion, dom’le.
M-am obişnuit cu superficialitatea oamenilor. Recunosc, însă, că e frustrant când dau de-un nene care pare capabil, dar care refuză pur şi simplu să priceapă că putem fi în aceeaşi barcă şi dacă eu-s bugetar.
Revenind. Nu trebuie să fi comis vreo infracțiune în trecut, pentru săvârșirea căreia să fie urmărit, ca să fie utilă o eventuală interceptare în trafic. Și dacă o comiți atunci ori dacă te pregătești s-o comiți, tot aia e problema.
Asta înseamnă că, de exemplu, dacă unu’ bea alcool și se urcă la volan, o calcă ca bețivul și tu îl blitzezi, vorbim despre un prezumtiv infractor informat de un coleg de trafic.
Şi nu-s deloc puţini, din păcate.
În atare condiții, se cheamă că acele șanse mici de a informa un infractor prin flash când e radar, cresc considerabil, nenică, că infractori sunt mulţi. Sunt mulţi prinşi şi dovediţi, îţi dai seama câţi sunt în total?
N-o spun eu, o spun statisticile, indiferent cu ce fel de intenţii le cauţi.
Evident că dacă nu dai cu flash, nu înseamnă automat că va fi oprit autoturismul respectiv de poliție. Chiar și dacă depăsește viteza. Depinde de prea multe. Dar dacă face prima la dreapta, şansele se duc vertiginos spre 0.
Este, în ansamblu, util și de bună credință să dai flash când e radar?
Indiferent de ce voi scrie eu aici, ori de ce argumente ar putea aduce vreodată cineva, e destul de clar c-o să se dea flash când e radar prin România, probabil până în ziua când nu vom mai avea loc în țară de prea multe autostrăzi.
E foarte greu să ajungem la o concluzie concretă, deci la un răspuns efectiv pentru întrebarea de mai sus.
Putem, însă, să răspundem, ca românul, cu o întrebare. Sau mai multe.
De ce dăm flash când e radar?
- Pentru că ne pasă de semeni?
- Pentru că nu suntem dezbinați şi suntem uniţi?
- Pentru că nu vrem ca ai noștri concetățeni să pice pradă aparatului represiv, huo poliția, huo șpăgarii, huoooo?!
- Pentru că suntem convinși că radarul stă acolo abuziv, ascuns și fără ordin de serviciu?
- Sau pentru a simți plăcerea aia de a primi salutul de mulțumire? Știi tu, când blitzezi omul și te holbezi apoi să vezi dacă apreciază, așteptând flămând feedbackul…
Altă întrebare: Sau pentru că asta fac toți și e ruşinos și nasol să nu o faci și tu?
Ultima întrebare: Știi de câte ori blitzezi aiurea?
Ori de câte ori nu este vorba de o autospecială dotată cu aparat radar sau, mai mult, nici măcar autospecială de poliție. Unii dau flash si când văd maşina de la ANAF.
Sau când cei din sens opus circulă regulamentar, c-au fost deja anunţaţi de către cei din faţa ta.
PS – Putem blitza în orice localitate, indiferent dacă vedem sau nu poliție. Să facem din asta acea formă de avertizare aberantă pe care au vrut s-o facă lege anul trecut. Dacă tot suntem empatici. Să compensăm ce n-a mers. Şi să circulăm regulamentar, pentru noi, să ne fie bine, să nu fie accidente. Până s-or gândi să ne facă şi autostrăzi, trebuie să fim responsabili că accidentul rămâne accident şi dacă invoci lipsa infrastructurii.
PS2: Ştiu, ştiu, secolul vitezei, time means money, aşa e. Dar n-avem străzi pentru secolul ăsta. Toţi suntem vinovaţi pentru asta.
Lasă un răspuns