Foarte multe dintre sugestiile aduse Poliţiei Române ori poliţiştilor pe reţelele de socializare au legătură cu M-ai luat pe mine, da pe el nu-l vezi?.
Oamenii cred că lipsa asumării responsabilităţii unei fapte este în strânsă legătură cu conceptul de democraţie.
Chiar şi dacă este o greşeală, chiar dacă ai dreptate, poate chiar e un abuz… dacă ai cale de atac şi ştii dinainte că n-ai nicio şansă altfel, de ce să consumi nişte energie împotriva ta? Ăsta e secretul, să conştientizezi efectiv că nu ai şanse acolo, la faţa locului, e ca la fotbal cu arbitrul, oricât ai protesta, decizia e decizie.
Unii oameni exagerează mult. Atât de mult că ai putea ajunge să crezi ciudăţenii. Cum ar fi să scrie în lege că poliţistul trebuie să se intereseze de posibilităţile contravenientului, înainte de a-l amenda.
Ori de poziţia lui socială.
Ori de facturile neplătite sau plătite cu bani nemunciţi încă.
Da, e nasol pentru aproape oricine în România să ia amendă. Că suntem vai de capul nostru. Şi e normal să fim supăraţi când suntem arşi şi să ţipăm că baştanii scapă sau mai ştiu eu ce alte ţipete. Chiar şi-aşa, aproape paradoxal, legile s-au relaxat destul de proeminent în ultimii ani. Legislaţia rutieră părea cândva că-i din dură-n mai dură. Cândva.
Unde să se mai ajungă?
Bun, trecem la subiect. E simplu. Faptul că, în timpul cât tu eşti sancţionat contravenţional, altcineva săvârşeşte o contravenţie, nu-ţi conferă imunitate. De niciun fel. Exact aşa cum atunci când tu săvârşeşti o contravenţie şi scapi pentru că poliţistul este deja ocupat. Şi nu, nu opreşti singur să aştepţi poliţistul să termine treaba.

De asemenea, faptul că tu eşti vădit mai sărac decât cel pe care-l arăţi c-un deget ca fiind la fel de contravenient ca tine, nu-ţi conferă imunitate.
În ciuda faptului că am fost criticat că mă cac pe limba română, pentru că folosesc engelzisme, o să-mi iau inima-n dinţi şi-o să scriu că toată treaba asta se cheamă whataboutism. Asta e. Aşa se cheamă! Whataboutism!
E foarte simplu, dacă avem pretenţii, trebuie să le-avem întâi de la noi. Dacă ai făcut-o, atuncă acolo semnătura de luare la cunoştinţă, ia-o pe amendă şi du-te cu ea la Judecătoria pe raza căreia ai luat-o, asta tre’ să faci dacă arzi de nemulţumire, dar vrei democraţie.