A apărut pe Youtube un videoclip cu nişte poliţişti din Timişoara care au pus piciorul în prag. Şi s-a viralizat.
Chiar era nevoie de un hit în această infinită scârboşenie de dezbatere despre cât de legal se blochează roţi prin parcările marilor centre comerciale de pe mapamond.
Logica argumentării agentului de poliţie este cât se poate de pertinentă în raport cu legislaţia. Şi e clar că era nevoie de asta.
Era nevoie de un exemplu concret, pentru ca neoparcagii care blochează roţi prin parcările marilor centre comerciale să prindă şi altă logică decât aia a prădătorului înfometat care funcţionează doar pe principiul marcă banu’. Şi plin de el.
Bineînţeles, însă, că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Foarte multă lume s-a plâns de aceste practici care nu sunt compatibile cu nivelul anului 2020. La fel cum foarte multă lume se plânge, să fim serioşi, că nici societatea încă nu se ridică la acest nivel.
Ca şi-n alte tipuri de măgării, aceşti afacerişti profită de trei aspecte:
- refuzul sub diferite forme de sărăcii de motive al marilor retaileri de a-şi dota parcările ca pentru 2020;
Adică dacă tot ai parcarea conectată la spaţiul public şi nu vrei să boschetărească autoturisme prin ea, îţi bagi nişte bariere cu turnicheţi care eliberează bon. Sunt atâtea exemple.
Unii o bagă p-aia că trece şi transportul public prin parcările lor şi barierele le-ar încurca. Sanchi. Păi toate autobuzele sunt înregistrate, nu circulă a prost.
Pot fi recunoscute de camere aşa cum sunt recunoscute maşinile care părăsesc parcarea în timp util prin parcările civilizat dotate. Se ridică bariera şi aia e.
- unii parchează prost;
Asta transformă neoparcagii în mari justiţiari ai traficului, însă fără foarte multă logică.
Adică nu e greu cu logica. Un autoturism este parcat prost şi încurcă buna circulaţie în parcare. Îi blochezi roata. Acum ai un autoturism cu roata blocată care este parcat prost şi care încurcă în continuare buna circulaţie în parcare.
- unii parchează şi le lasă acolo până s-or apuca porcii de zbor.
Este destul de simplu. Dacă nu procedezi la condiţionarea temporală a parcării de plata unei sume de bani, se cheamă că-ţi asumi şi că unele autoturisme vor deveni boscheţi de tablă.
Partea tristă e că Poliţia Locală motivează că n-au cum să intre pe domenii private că le sparg ăştia anvelopele sau ceva. Bine, au voie, dar numai să-şi facă cumpărăturile şi să fie prietenoşi şi zâmbitori.
Iar poliţiştii din cadrul Poliţiei Române nu ar mai avea timp de alte treburi, poate mai serioase şi mai utile societăţii, dacă s-ar apuca de dat jos toate fiarele de pe roţile din aceste parcări.
Mai ales în Bucureşti, dacă e să ne gândim, aşa, reflectiv. Că sunt multicele astfel de parcări unde se aplică fiare cu japca pe roţi.
Indiferent de motivul pentru care se blochează roţi, legea ar trebui să stipuleze clar că nu e voie. Dar legea este ambiguă şi permite măgării. Adică e de căcat, mai pe şleau.
Un şofer care nu are cash este prejudiciat prin imobilizarea autoturismului nişte ore şi poate pretinde plata unor daune în instanţă.
Exact aşa, pretenţiosul jmeker al parcării care nu se vrea dotată de 2020 poate pretinde daune în instanţă prin prezentarea unor probe video, de exemplu, care incriminează un anumit conducător auto.
A, e prea nasol să dai în judecată omul pentru doar 100 lei, aşa că e mai simplu să-i ceri acolo, pe loc, cu japca, pentru că legea e suficient de permisivă?
Urât!
Salut obştesc şi sincere felicitări poliţiştilor din Timişoara!
Sursa video: Vocea Timișului
Lasă un răspuns