O doamnă actriţă a postat pe Facebook un text amuzant despre o întâmplare care ei i s-a părut ridicolă. A căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de îngrijiri medicale, s-a prezentat la o unitate spitalicească, dar a fost uluită să afle că oamenii de-acolo au obligaţia de a anunţa poliţia în astfel de cazuri, deoarece şi pentru că sunt întrunite şi anume condiţiile unui accident rutier sadea.
Aşa că personalul medical şi-a îndeplinit obligaţia, deci a anunţat Poliţia, care poliţie nu avea de ales (nu e pe alese, n-ai csf, eşti sesizat, sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, întocmeşti lucrare penală, dar, atenţie, că o să tot repet asta, începi urmărirea penală in rem, cercetezi existenţa faptei, nu cercetezi persoana – persoana este cercetată când se începe urmărirea penală in personam) şi a întocmit un dosar de cercetare penală, poliţistul respectiv procedând la contactarea persoanei care s-a prezentat la spital, pentru a o identifica şi pentru a o anunţa că se face dosar.
Bun, doamna a fost amuzată cum probabil multă lume ar fi fost, aşa că a relatat urmăritorilor ei situaţia cu umor, urmăritorii au râs şi au propagat postarea.
Nimic rău în faptul că s-a viralizat ceva amuzant, însă toată situaţia s-a rostogolit cu fundamenul informaţiei false că „i-au facut dosar că a căzut singură de pe bicicletă”. Nu i-a făcut nimeni dosar doamnei, doamna nu este vizată de cercetare.
Au fost publicate multe explicaţii clare în ultimele zile şi, cu toate astea, doamna respectivă, într-un comentariu publicat la o postare de pe pagina lui Marian Godină, scrie aşa: „[…] Inteleg ce explicati dumneavoastra aici, doar ca am totusi niste nedumeriri. Nu m-a cercetat nimeni in niciun fel. In afara de acel telefon de doua-trei minute pe care l-am primit de la angajatul politiei, nu s-a intamplat nimic altceva. […]”.
Doamna este convinsă că în afară de acel telefon, nu s-a mai întâmplat nimic în dosarul deschis, tocmai pentru că sugerează clar că este încă foarte convinsă că cercetarea penală o vizează pe dânsa, ceea ce este fals. NU ESTE EA CERCETATĂ ÎN CAUZĂ! Altfel, evident că nu are cum să ştie doamna dacă s-a mai întâmplat ceva în acel dosar, dar e convinsă că nu s-a mai întâmplat ceva în acel dosar. Simplu! E convinsă.
Nu e o chestiune de interpretare, nu e o chestiune de păreristică sau mai ştiu eu ce: Oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, căzutul de pe bicicletă într-un spaţiu public + mersul la spital sau apelare 112 = accident rutier. Indiferent ce spune X care a căzut cu bicicleta în şanţ prin Germania şi nu s-a întâmplat ceva.
E ceva verificabil de către oricine poate comenta pe net. Dacă poţi comenta pe net, poţi căuta şi cum este reglementat accidentul rutier oriunde în UE şi oriunde în lumea civilizată.
Aaa, că se poate să fi căzut de pe bicicletă, să nu fi păţit ceva, deci să nu fi avut nevoie de vreun fel de îngrijire medicală, deci să nu fi existat vreun fel de sesizare de la care să pornească cercetările, evident că nu s-a întâmplat ceva. Indiferent în ce ţară eşti.
E o problemă faptul că, în ciuda tuturor explicaţiilor care au circulat în spaţiul online zilele astea, informaţia care se rostogoleşte într-un ritm incredibil, rămâne aceea că poliţiştii i-au făcut dosar doamnei pentru că s-a lovit singură, nu mai poţi să cazi dom’le de pe bicicletă că îţi face poliţia dosar, te bagă la puşcherie, că poliţiştii nu mai au altceva de făcut, că toţi hoţii au fost prinşi şi se plictiseşte poliţia acum, că sunt atâtea victime şi poliţia se ocupă de nimicuri şamd.
Cred că ar fi de bun augur inclusiv un comunicat oficial al Poliţiei Române, care să conţină clarificări, eventual fără a se folosi un limbaj de lemn care să înrăutăţească situaţia şi care să înteţească tot acest caldarâm de caterinci care devin din ce în ce mai dubioase.

Ok, sunt situaţii în care poate părea absurd că se întocmeşte dosar de cercetare penală şi, deci, se consumă resurse degeaba, dar asta nu schimbă cu nimic prevederile legale, sub niciun aspect, e simplu.
- dacă pici cu bicicleta în spaţiul public şi te loveşti, suni la 112, tu sau altcineva, sau mergi la spital, e accident rutier, poliţia trebuie sesizată;
- dacă pici cu bicicleta în spaţiul privat (în zone rezidenţiale, în ogradă, în palat etc), suni la 112, tu sau altcineva, sau mergi la spital, poliţia trebuie sesizată, se întocmeşte dosar de cercetare penală şi se începe urmărirea penală IN REM cercetându-se existenţa sau nu a infracţiunii de „lovirea sau alte violenţe”;
- dacă pici ca pieton, singur, oriunde, şi-ţi spargi capul sau îţi rupi o unghie, de exemplu, iar tu sau altcineva sesizează situaţia prin 112 sau te deplasezi la spital, trebuie sesizată poliţia, e întocmeşte dosar de cercetare penală şi se începe urmărirea penală IN REM cercetându-se existenţa sau nu a infracţiunii de „lovirea sau alte violenţe”;
- dacă eşti în drum spre sau de la locul de muncă, când se întâmplă vreuna dintre situaţii, dacă există sesizare, este accident de muncă.
Şi câte nu or mai fi situaţiile în care să pară absurd că se întocmeşte lucrare penală, am dat doar câteva exemple. În orice situaţie, însă, trebuie reţinut că se începe urmărirea penală in rem, se cercetează fapta, iar nu persoana. Fapta, nu persoana! Fapta, nu persoana!
Şi nu sunt simple bife, cum spunea doamna actriţă în alte comentarii, nu primeşte nimeni premii pentru dosare întocmite pe evenimente ce li se par ridicole unora sau altora, şi nici vreo plăcere specială nu e.
Un lucru este însă clar: indiferent cât se va perpetua caterinca, lucrurile vor rămâne aşa, nu e după noi, nu e o idee românească, e drept european, şi na, suntem în Uniunea Europeană, nu prea cred că vrem să nu mai fim.
Nu uitaţi, se cercetează fapta, nu persoana! Nu ai de ce să spui că persoana are dosar, pentru că persoana nu e vizată!
Lasă un răspuns