Mi-aduc aminte că destui dintre cunoscuţii mei poliţişti mă-ntrebau la începutul pandemiei de ce îmi este aşa frică de un virus amărât care fie nu există, fie există numai un pic, fie nu e prea nasol, fie nu are ce să fie rău etc.
Eu, frustrat din fire şi plin de frici, le spuneam că şi dacă n-ar fi mişcat nimic în mine raporturile cu acest virus, tot aş fi respectat pe cât posibil măsurile ce mi se impuneau. Pentru că aşa sunt eu, un milog axat pe plictiseli d-astea gen responsabilitate socială. D-ăla care se gândeşte la cei din jur şi căruia posibilitatea de a exista social ca o mitralieră umană nu-i surâde sub vreun aspect.
Acum nu o mai dreg. Acum pot să spun cu tărie că mi-e frică de Covid. Pentru că virusul ăsta, SarsCov2, a fost pe la mine în vizită şi nu s-a comportat aşa frumos. Nu, a ars-o pe simptome, aproape toate, chiar am fost acolo, adâncit bine în pătuţ şi la limita suportabilului. Nu e răceală. Nu e gripă. Am avut de-astea, nu seamănă deloc. Treaba fiecăruia ce crede, dar ce am simţit eu nu am putut corela în vreun fel cu răceala.
Bun, revin scurt la vitejii care se simţeau puternici în primele două valuri ale pandemiei, apoi trec la subiect. De când a apărut vaccinul, am descoperit că mulţi dintre cei care se simţeau puternici pe lângă un fricos ca mine în raport cu SarsCov2, refuză acum categoric vaccinul. Şi nu am descoperit căutând. Nu, se laudă ei. Evident, fiecare decide pentru el, deşi e o chestiune pandemică şi focalizarea ar trebui făcută pe toţi, nu pe individ. E democraţie, drepturi, astea, înţeleg perfect şi n-am ce comenta. Fiecare cum ştie. Problema mea e că ei nu spun că le e frică de acuţ, ei cică sunt prudenţi, că e vaccin experimental sau nu ştiu ce. La ei nu e frică, nu, nu. Mă rog, mergem înainte.
În Statele Unite ale Americii, în unele state, s-a introdus obligativitatea deţinerii unui echivalent al certificatului verde atât de discutat la noi, numa că la ei se cheamă mandat. Am urmărit cât de cât ceva articole de presă de peste ocean, curios fiind de cum vor reacţiona poliţiştii în statele în care obligativitatea deţinerii acelui mandat a fost reglementată şi la locul de muncă.
În ciuda faptului că Senatul României a respins marţi, 26 octombrie 2021, proiectul de lege care ar institui obligativitatea deţinerii un Certificat Digital Verde la intrarea în serviciu pentru angajaţii de la stat, for decizional este Camera Deputaţilor. Votul decisiv, deci, urmează. Nu se ştie cum va fi, luând în considerare că la Senat mai erau necesare doar 2 voturi pentru ca legea să treacă. Va trece? Nu va trece? Oricum, preventiv, să vedem cum e la alţii cu democraţii dintre cele mai vechi.
Voi lista câteva articole după cum urmează:
- zeci de poliţişti din Massachusetts şi-au depus demisiile în urma introducerii mandatului COVID, conform Asociaţiei Poliţiei de Stat, un fel de sindicat. Poliţiştii fuseseră înştiinţaţi că trebuie să prezinte dovada vaccinării până pe 17 octombrie (articolul este din 27 septembrie, iar poliţiştii pare că deja îşi depuseseră actele pentru demisii). Articolul întreg aici (link eng.) + Preşedintele Asociaţiei Poliţiei de Stat din Massachusetts: Suntem dezamăgiți de decizia judecătorului; totuși, respectăm decizia. Este regretabil că guvernatorul și echipa sa au ales să impună unul dintre cele mai stricte mandate de vaccinare din țară, fără alternative rezonabile. Întregul comunicat al sindicatului aici (link eng.); mai departe, un articol din ziua limită 17 octombrie ne arată că aceeaşi Asociaţie a Poliţiştilor a comunicat faptul că 85-90% din poliţiştii statului Massachusetts au adus dovada vaccinării, iar aproximativ 150 de poliţişti fie au demisionat, fie şi-au depus documentaţia în acest sens; articolul aici (link eng.);
- Ofițerii de poliție și gardienii de penitenciar concediați din cauza cerințelor privind vaccinul COVID-19 din SUA sunt bineveniți să aplice la locurile de muncă similare din Alaska, fără a fi recrutați în mod special de Departamentul pentru Siguranță Publică din Alaska sau de Departamentul de Corecție din Alaska, au declarat oficialii săptămâna aceasta (articol din 21.10.2021); articolul aici (link eng.);
- ajungem la Chicago; primarul a declarat pe 18 octombrie că „un număr foarte mic” de poliţişti au fost plasaţi în concedii fără plată din cauza faptului că nu s-au conformat cerinţelor privind vaccinarea; însă, președintele Ordinului Frăţiei al Poliției din localitate, care și-a încurajat public membrii să nu respecte mandatul până la momentul în care un judecător i-a ordonat să înceteze, și-a reiterat convingerea că numărul poliţiştilor puşi pe liber ar putea ajunge în cele din urmă la aproximativ 3.000; articolul aici (link eng.);
- cincisprezece ofițeri de poliție, șapte ajutori de şerif și cinci pompieri au demisionat sau s-au pensionat din cauza mandatului de vaccinare, potrivit datelor furnizate de autorităţile oraşului Denver. Acei foști angajați au invocat în mod special mandatul de vaccinare în rapoartele de demisie sau de pensionare; asta înseamnă sub 1% din angajaţii celor trei agenţii, care numără un total de 3,224 angajaţi; articolul publicat la data de 13.10.2021 aici (link eng);
- în New York, decizia aplicării restricţiilor a venit de curând; primarul declarând că angajaţii primăriei vor primi o primă de 500$ dacă îşi fac prima doză de vaccin până la 29 octombrie 2021; e vorba de 46 000 de angajaţi nevaccinaţi. „Treaba mea ca primar este să mențin acest oraș în siguranță, să păstrez acest oraș sănătos. Și vaccinarea este calea”, a spus primarul. Articolul aici. (link eng.)
Am găsit şi postări pe profile de Facebook în care sunt relatate situaţii similare. Unii dintre poliţişti au ales să se mute în alte state, în care autorităţile nu au impus mandatul Covid.


Şi încă o chestie interesantă, de precizat: în Australia, o poliţistă şefă şi-a depus demisia, întrucât poliţiştii din subordine nu cred suficient în existenţa virusului SARS-COV2, astfel că nu opun rezistenţă relevantă faţă de protestele împotriva restricţiilor impuse de autorităţi. Articolul aici (link eng.).
Informaţiile din acest articole pot fi verificate şi procesate de oricine ştie fie măcar un pic de engleză, fie să folosească un dicţionar sau google translate. Fiecare le gândeşte cum crede de cuviinţă. Eu doar am observat că există o rumoare în sistem privind cele ce vor urma în raport cu certificatul verde. Putem să aruncăm o privire la cum se întâmplă acolo unde ne uităm mereu când vine vorba de profesionalism, autoritate, dotări etc., adică în SUA.
Multă sănătate şi numai binele!