După ce am scris acum mai bine de un an articolul 10 TIPURI DE POLIŢIŞTI PE CARE ÎI POŢI ÎNTÂLNI ÎN BUCUREŞTI, m-au tot întrebat câţiva locali de ce nu fac şi cu funcţionarii din cadrul Poliţiei Locale un astfel de articol.
Eu le-am tot zis că, nefiind dintre ei, va trebui să abordez situaţia dintr-o perspectivă mai serioasă aşa. Până la urmă, n-am putut să las mai mult timp să treacă până să public această pseudobijuterie.
În primul rând, îi întâlneşti sigur pentru că e plin Bucureştiul de panseluţe.
În al doilea rând, îi întâlneşti sigur pentru că sunt mult mai mulţi decât ar trebui.
În al treilea rând, îi întâlneşti sigur pentru că n-are cum să nu te blocheze vreunu’ care nu-şi lasă numărul de telefon în parbriz.

Localii de la piaţă.
De obicei cam orice piaţă are un echipaj de locali de tip planton. Ei stau acolo, desigur printre multe altele,
- pentru vizibilitate,
- se asigură că nu opresc autoturisme aiurea,
- salută colegii care trec pe-acolo,
- asigură integritatea afişelor electorale cand e cazul,
- dacă ai nevoie de vreo informaţie, saluţi respectuos, te vei vedea scanat tacticos de sus în jos şi invers, după care vei primi informaţia.
Detectorii de pătrunjel.
Vestitele bătrânele care fac trafic ilegal cu pătrunjel nu au reuşit peste ani să-şi perfecţioneze metodele deloc. Ele nu înţeleg că pătrunjelul este atât de apreciat în principal pentru că miroase puternic. De asta se şi vinde bine.
Ei bine, ele nu şi nu, că nu fac nimic rău, că pătrunjelul e sănătos. Sunt încăpăţânate, ele stau cu verdeaţa dezvelită la cheremul oricărui nas, iar localii care se ocupă special cu asta, alţii decât cei menţionaţi anterior, au un antrenament desăvârşit în a percepe acel miros.
Aşadar, dacă circuli pe lângă vreo piaţă şi-ţi miroase a pătrunjel, apoi vezi bătrânica, eşti un norocos. Cumpără cât are, înveleşte bine şi tai-o fluierând a ploaie.
Localii din cadrul departamentului de ordine a panseluţelor.
Ei sunt liberi la mişcare, patrulează prin oraş şi e posibil să se ia de tine pentru săvârşirea faptelor dintre alea antisociale prevăzute de hotărârile consiliilor locale.
De exemplu, dacă arunci mucul de ţigară pe jos, te paşte o amendă cât Crăciunul, gen 2000 de lei. Dacă eşti şi impertinent, te poţi trezi cu 5k lions pe minus. Aşa că aruncă mucu’ la coş, kkt, nu-i greu, n-aş paria că are un gram.
Nu mai zic dacă rupi vreo panseluţă… te bagă dreq ăştia pe arest, nici să nu-ţi treacă prin gând, stai potolit. Sunt scumpe, firesc.
Localii din parcuri.
Ei asigură şi integritătea panseluţelor din parcuri şi e valabil totul de la categoria anterioară, plus că pot fi confundaţi uneori cu nişte soldăţei verzi. Nu ai voie s-o arzi aiurea prin parc, nu faci scandal, nu eşti la tine acasă. Dacă eşti ok, te vor scana tacticos de sus în jos şi invers, nimic mai mult.
Localii cu autospeciale electrice.
Localii ăia din Sectorul 3. Maşini electrice. cum să nu te roadă invidia ca poliţist? Mă rog, astea-s alte discuţii. Ideea e că sunt destul de silenţioase, dacă spargi seminţe şi arunci ca nesimţitul cojile pe jos, s-ar putea să nu auzi când te vei trezi c-o goarnă la cur de-o să-ţi sară nădragii spre ceafă.
Localii în general.
Mulţi sunt băieţi de treabă şi chiar recunosc nişte chestii care au fost instituite pe criterii politice pentru a trola, cum ar fi denumirea şi investiţiile ostentative. Şi chiar nu se supără când se face câte o glumă despre ei, la fel cum există şi poliţişti care râd la bancuri cu poliţişti, wtf. Mai sunt însă şi unii zeloşi care te-ar putea surprinde când îi spui „iubito, hai odată să mâncăm că o să ţi se facă rău” şi să creadă c-o ameninţi.
Dar dacă
- eşti cuminte,
- te comporţi civilizat,
- n-o arzi aiurea prin parcuri,
- nu urli,
- nu fluieri că poţi tu să fluieri când vrei tu să fluieri,
- nu vorbeşti urât,
- nu faci mizerie,
- mergi pe partea dreaptă a trotuarului,
- nu vinzi aiurea,
- nu parchezi aiurea,
- nu intri cu maşina pe interzis că ai auzit tu că la Bucureşti merge,
n-ar trebui să ai probleme cu ei.
Eu aş propune dârz ca, în urma radiografierii dinamicii micii contravenţionalităţi din ultima vreme, să fie câte un local şi pe la şaormeriile şi farmaciile unde riscul de a se creea cozi este mare.
Lasă un răspuns